Dante Delgado menuntut Cuitláhuac García meminta maaf kepada José Manuel del Río: “Dia penyangak”

Dante Delgado mencadangkan bahawa pada pagi AMLO, Cuitláhuac García meminta maaf kepada José Manuel del Río.

Ketua Pergerakan Rakyat (MC), Dante Delgadomelancarkan dirinya terhadap gabenor Veracruz, Cuitláhuac García Jiménez, dan menuntut permohonan maaf secara terbuka untuk Jose Manuel del Rio Virginyang petang tadi kembali bertugas di Lembaga Penyelarasan Politik (Jucopo) Senat Republik.

Semasa ucapannya di mesyuarat penyelarasan Dewan Tinggi, Delgado mengesyorkan Presiden Andrés Manuel López Obrador (AMLO) memberi ruang kepada presiden Veracruz dalam persidangan pagi untuk apa menawarkan permohonan maaf kerana didakwa mengada-adakan jenayah terhadap setiausaha teknikal Jucopo.

Begitu juga, menyifatkan militan Gerakan Penjanaan Semula Kebangsaan (Morena) sebagai “penyangak sejati”sejak dia berhujah bahawa dia mahu bertindak sebagai peguam, sedangkan dia tidak, alasan yang, katanya, telah menyebabkan ramai orang mendapati diri mereka dipenjarakan di negeri itu, walaupun mereka tidak bersalah.

“(Gabenor Cuitláhuac) dia betul-betul bajingan, yang bukan peguam, tetapi yang percaya apa yang orang lain yang bukan peguam memberitahunya. Dengan pendakwa sebagai mod, dalam keadaan pentadbiran keadilan telah diselewengkan kerana pendakwa raya dipilih selama lapan tahun,” kata ahli kaukus parti jingga itu.

Dante Delgado mempersoalkan pelantikan pendakwa raya di Veracruz (Foto: Cuartoscuro)

Bagaimanapun, senator itu tidak menyimpulkan disertasinya di sana, kerana dia meneruskan mempersoalkan cara pendakwa raya dilantik dalam entiti di selatan negara itukerana beliau menegaskan bahawa hanya profil telah dicari mengikut cara pemerintahan morenista.

Pada mulanya, beliau teringat bahawa pendakwa raya pertama yang memegang jawatan hanya bertahan dua setengah tahun; walaupun lama kemudian dia diserahkan kepada pihak berkuasa dan, kini, dia di penjara. Bagaimanapun, orang yang menggantikannya juga bertahan selama dua tahun dan kini menjadi pelarian daripada keadilan.

Akhirnya, pihak berkuasa Veracruz melantik seorang wanita sebagai pendakwa, yang, katanya, tidak bersedia untuk jawatan itu; Di samping itu, dia menuduhnya mungkin menerima slogan daripada eksekutif tempatan, satu keadaan yang disebutnya kurang menghormati masyarakat Veracruz.

“Perkara yang sama telah ditangkap bekas presiden Institut Akses Maklumat Veracruz, dia masih ditahan, mereka baru menangkap dua daripada mereka yang menjadi penasihat badan kolej itu”

José Manuel del Río kembali kepada kerja Jucopo (Foto: Senat Republik)
José Manuel del Río kembali kepada kerja Jucopo (Foto: Senat Republik)

Walau bagaimanapun, Dante Delgado bukan satu-satunya yang menunjukkan sokongannya untuk Del Río Virgen, sejak itu semua ahli Lembaga Penyelarasan Politik mengalu-alukan beliau, selepas dia menghabiskan lebih daripada tiga bulan dalam penjara.

“Selamat datang kepada rakan, kolaborator, penjawat awam, José Manuel del Río Virgen. Anda tahu tentang penghargaan dan terima kasih saya,” kata Monreal semasa pertemuan itu, di mana dia menegaskan bahawa “tiada sesiapa yang harus menjadi mangsa balas dendam.”

Juga, ahli-ahli Jucopo menyatakan sokongan mereka, begitulah keadaannyaMiguel Angel Mancerapenyelaras kumpulan parlimen bagi Parti Revolusi Institusi (PRD) dan senator dan penyelaras kumpulan parlimen Parti Buruh (PT), Geovanna Banuelos, yang pada masa sama menuntut permohonan maaf secara terbuka ditawarkan kepada senator.

Harus diingat bahawa ahli politik dari Veracruz itu dalam tahanan pencegahan kerana didakwa dalangnya dalam pembunuhan Remigio Rene Tovar Tovar, yang merupakan calon presiden perbandaran Cazones de Herrera oleh Pergerakan Rakyat; bagaimanapun, setakat ini tidak dapat mengesahkan tuduhan tersebut terhadapnya.

TERUSKAN MEMBACA:

Pembunuhan dengan sengaja meningkat di 4 daripada 6 negeri paling ganas di Mexico: SSPC

Marcelo Ebrard berkongsi WhatsAppnya sekali lagi dan beginilah reaksi pengguna: “Sudah dalam mod kempen?”

Pilihan Raya 2024: majoriti rakyat akan mengundi Va por México untuk kerajaan CDMX, menurut tinjauan

!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘336383993555320’); fbq(‘track’, ‘PageView’); fbq(‘track’, ‘ViewContent’);