Hoy No Circula Isnin 20 Jun 2022: Kereta apa yang ada di CDMX dan Edomex

Isnin ini, 20 Jun 2022, pemandu yang wajib mengikuti program tersebut Hari ini tidak beredar ialah mereka yang mempunyai a kenderaan dengan pelekat kuning dan plat kemasan 5 dan 6.

Sekatan ini Ia berkuat kuasa dari jam 05:00 pada hari Isnin dan sehingga 22:00. di Zon Metropolitan Lembah Mexico, mengikut peraturan yang disahkan oleh Suruhanjaya Alam Sekitar Megalopolis (CAMe).

Perlu diingat bahawa Zon Metropolitan Lembah Mexico terdiri daripada 16 datuk bandar CDMX dan 18 majlis perbandaran Negeri Mexico iaitu: Atizapán de Zaragoza, Coacalco de Berriozábal, Cuautitlán, Cuautitlán Izcalli, Chalco, Chicoloapan, Chimalhuacán, Ecatepec de Morelos, Huixquilucan, Ixtapaluca, La Paz, Naucalpan de Juárez, Nezahualcóyotl, Tla Nicolázán, Nezahualcóyotl, Tla Nicolázán, Tulácóyotl, Tla Nicolás, dan Lembah Chalco.

Kenderaan hologram sifar berganda, sifar, elektrik dan hibrid tidak termasuk dalam program ini.

Sumber mudah alih atau kenderaan yang didaftarkan di luar negara atau Entiti Persekutuan selain Mexico City dan Negeri Mexico, atau yang tidak membawa hologram pengesahan, peredarannya terhad satu hari dalam seminggu dan setiap Sabtu tanpa mengira digit terakhirnya. berangka, dari 05 :00 hingga 22:00 jam; serta, dalam jadual pagi dari Isnin hingga Jumaat dari jam 05:00 hingga 11:00.

Program yang Hoy No Circula tidak terpakai untuk kereta kurang upaya, plat perkhidmatan kecemasan dan pengebumian, serta pengangkutan awam.

(Foto: Cuartoscuro)

Hari ini tidak beredar Sabtu

Program Hoy No Circula Ia bukan sahaja terpakai dari Isnin hingga Jumaat, ia juga terpakai pada hujung minggu, terutamanya pada Sabtu.

Dengan nama Hari ini tidak beredar Sabtu, aplikasi program ini agak berbeza daripada yang digunakan pada minggu tersebut. Bahawa kereta beredar pada hari Sabtu di Lembah Mexico bergantung kepada hologram anda dan penyiapan plat anda.

Kereta dengan hologram 1 dan siapa digit terakhir plat adalah ganjilmereka tidak akan mempunyai peluang untuk mengedarkan sabtu pertama dan ketiga setiap bulan.

Manakala kereta dengan hologram 1 dan dengan dia digit terakhir plat lesen secara berpasangan, mereka tidak akan dapat beredar sabtu kedua dan keempat bulan tersebut.

Manakala, kenderaan dengan hologram 2serta warga asing, mereka tidak akan mempunyai peluang untuk beredar pada mana-mana hari Sabtu tanpa mengira warna gusi atau kemasan pinggan.

Jika sebulan mempunyai a sabtu kelimahari itu sekatan akan sampai ke kereta dengan hologram 2, asing dan dengan permit. Dalam senario yang sama, kereta yang lain, termasuk yang mempunyai hologram 1, dikecualikan sepenuhnya daripada Hoy No Circula Sabatino.

Seperti pada hari biasa, kereta hologram sifar berganda, sifar, elektrik dan hibrid tidak menyertai program ini.

Dalam pautan ini anda boleh menyemak Jadual lengkap Hoy No Circula baik pada minggu dan pada hujung minggu.

Hoy No Circula Sabatino terpakai dengan sekatan yang sama seperti pada hari bekerja, dari 5:00 pagi hingga 10:00 malam, di 16 majlis perbandaran Mexico City dan di 18 majlis perbandaran konurbasi di Negeri Mexico.

Perlu dinyatakan bahawa satu-satunya hari di mana Hoy No Circula tidak digunakan untuk mana-mana kenderaan ialah hari Ahad, hari itu dikecualikan daripada sebarang jenis sekatan.

Hari ini tidak beredar
Aplikasi program Hoy No Circula adalah berbeza setiap hari. (Foto: Cuartoscuro)

Penggantungan Program

Pihak berkuasa alam sekitar akan mengeluarkan notis di mana permohonan Hoy No Circula digantung, pada hari cuti, hari tidak bekerja, hari rehat wajib atau musim cuti.dengan mengambil kira bahawa kualiti udara tidak menjana risiko kepada kesihatan penduduk, yang akan ditentukan melalui analisis keadaan cuaca, pemantauan kualiti udara dan kepekatan pelepasan bahan pencemar di Daerah. Persekutuan atau Megalopolitan Zon.

sekatan

Kereta dan pemandu yang beredar di jalan raya dan jalan raya Mexico City yang melanggar langkah-langkah yang diperuntukkan dalam Program ini, akan tertakluk kepada sekatan yang ditetapkan dalam Peraturan Undang-undang Alam Sekitar Mexico City mengenai Perkara Pengesahan Kenderaan; serta, dalam Peraturan Transit Metropolitan atau yang menggantikannya dan peruntukan lain yang terpakai, walaupun ia ditarik balik daripada edaran dan dihantar ke deposit kenderaan, di mana mereka mesti kekal sehingga denda yang sepadan dibayar dan dalam kes kenderaan yang ditahan semasa Kontingensi Alam Sekitar, ia juga perlu menunggu sehingga ia selesai..

Kalendar Pengesahan 2022

Kedua-duanya di Mexico City dan Negeri Mexico kenderaan perlu diperiksa dua kali setahun dan tarikh untuk melakukannya bergantung pada penyiapan plat dan gusi. Ini adalah kalendar pengesahan untuk dua semester 2022:

Semester pertama

Januari dan Februari: plat dengan penamatan 5 dan 6 (bergetah kuning).
Februari dan Mac: plat dengan penamatan 7 dan 8 (bergetah merah jambu).
Mac dan April: plat dengan penamatan 3 dan 4 (bergetah merah).
April dan Mei: plat dengan penamatan 1 dan 2 (merah bergetah);
Mei dan Jun: plat dengan penamatan 9 dan 0 (bergetah biru).

Semester kedua

Julai dan Ogos: plat dengan penamatan 5 dan 6 (bergetah kuning).
Ogos dan September: plat dengan penamatan 7 dan 8 (merah jambu bergetah).
September dan Oktober: plat dengan penamatan 3 dan 4 (bergetah merah).
Oktober dan November: plat dengan penamatan 1 dan 2 (gumming hijau);
November dan Disember: plat dengan penamatan 9 dan 0 (bergetah biru).

Teruskan membaca:

Lagi berita

!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘336383993555320’); fbq(‘track’, ‘PageView’); fbq(‘track’, ‘ViewContent’);